TBM kazıları henüz başlamadı.Önümüzdeki hafta 2 TBM Yeni mahalleden Mahmutbey yönüne doğru kazı yapmaya başlayacak.
1 TBM ise yeni mahalleden Alibeyköy'e doğru kazı yapacak ama ne zaman olur bilmiyorum
.
Geçtiğimiz hafta söylemiştim TBM kazılarının başlayacağını ama 2 TBM kazacak diğeri tam olarak kurulmadı diye biliyordum ama haberden anladığım kadarıyla 3 TBM aynı anda başlıyormuş çalışmaya umarım haber yanlış değildir.
Temeli geçen yıl atılmıştı aradan 1 sene geçmesine rağmen hem şantiye kurulumları hem de TBM kazıları başlamadığı için açıkçası ciddi bir hayal kırıklığı vardı.Ama şimdi yukarıda şablonunu çıkardığım çalışma planına baktığım zaman 3 TBM aynı anda kazılara başlaması çok büyük kolaylık olarak görünüyor.Hatırlarsanız Üsküdar-Çekmeköy projesinde özellikle 3 ve 4 numaralı TBM'ler çok geç ve depo sahasından başlamıştı çalışmaya.Yani bu projedeki gibi 4 TBM aynı anda devereye alınsaydı şimdi 2015 için bir ümit taşırdık fakat Üsküdar-Çekmköy için 2015 nerdeyse imkansız olarak gözüküyor.
Neyse Mecidiyekoy-Mahmutbey projesine dönersek TBM'ler kazmaya başladıktan sonra buna paralel olarak NATM çalışmaları da devam eder. zaten Kağıthane durağı viyadük bağlantısı nedeniyle kazı ve tünel işler olmaması avantaj olarak görünüyor.Şuan proje için en kritik 2 aşama var ;
1. 30 mart günü yapılacak ihale.Eğer mevcut yüklenici firmalar kazanırsa ciddi ivme kazanacağını düşünüyorum
2. Hat için kullnılacak Tren ihalesi.Ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olur. Mesela şimdi Üsküdar-Çekmeköy hat bitse bile sözleşme gereği Mitsubushi 2016 haziran'da teslim tarihi görünüyor.Yani firmalara erken teslimat için baskı yapılacağını erken ihale yaparsın ve adamlar zamanında aaçları teslim eder.Hat için alınacak trenler Kabataş-Mahmutbey-Bahçeşir arası düşünülerek planlama yapılmalı ve buna göre ihaleye çıkılmalı diye düşünüyorum.[/img]