Avrupa yakalı olmama rağmen 82 nin Ataköy' ünü bilmem, çok küçüktüm ama galiba o konutlar orada vardılar, yani orası zaten şehir içine alınmıştı bile, bir de uzak ama nereye? Ben Şehremini-Mevlanakapı civarından çok rahat ulaşıyordum Ataköy' e, ama Kartal? Kartal' a nereden ulaşmaktan söz ediyoruz, olsa olsa Üsküdar veya Kadıköy' den ulaşmaktan bahsedebiliriz ki evet aslında uhuuu bir mesafe
Bence bu biraz kentteki yerleşimin yerel yönetimlerce yönetilmemesinden kaynaklanıyor, hep Avrupa yakasını merkez yapma ya da yerleşime açma kaygısı güdülmüş ya ben 96 da Tuzla Deri sanayiinde çalışırken bile Tuzla sahili yazlıktı be kardeşim, bana göre bir yazlık yerleşim yeri gibiydi, ha keza Kartal sahile ya da Pendik sahile gittiğimde de hiçbir zaman Avrupa yakasındaki o karmaşa yoktu bana hep dingin ve sakin gelirdi. Yine o yıllarda Tuzla' da istasyona ve E-5 e yakın noktalara konutlar dikilmişti, kooperatifler, siteler, kuzeyde ise sadece deri sanayii arkasında göçmen konutları. Gerisi köy, Hakan' ın dediği gibi Orhanlı beldesi diyor ne beldesi kardeşim köydü yahu. Ama çok hızlı büyüdü ve gelişti, bana kalırsa bu gelişim öngörülemeyen bir gelişim değildi ama yerel yönetim yine aynı kafadaydı, bu bölgelere hiçbir zaman İstanbul gözüyle bakılmadı. Kent merkezinde bir ulaşımı doğru planladığından bile şüphe ettiğimiz bir toplu taşıma otoritesi (ki yok böyle bir otorite) buralara ne planlayacak ki? Ve aynen doğrudur arabanız yok ise orada pek çok aks arasında bir kaç aktarma yapmaktan başka şansınız yok, daha geçen sene birine yol tarif etmiştik Hakan hatırlarsan bir üniversitenin kampüsüne

taksi, başka şansı yok o saatte ve hızda gidebilmek için.
Sonuç olarak, zaten raylı sistem yatırımında 100 yıl geriden gelen Anadolu yakasında halen planlamalar yetersiz gibi, ya da halen eksik diyelim. Bu konuyu Havalimanına metro planları konusunda tartışmıştık aslında, ama Aydınlı ilerisinde Tuzla, yukarıda Deri Sanayii, Organize Sanayii, Şifaa Mahallesi civarına, geride şu an ismini hatırlayamadığım başka bir belde vardı minibüsler çalışan o bölge üzerinden Sabancı üniversitesine doğru ulaşım hep bir sorun, bu sorunu Ümraniye' den gelen metroda çözemeyecek, o sadece yatay ulaşımı yani Anadolu yakasının merkeze erişimini kolaylaştıracak ama kısa mesafede dikey erişim gerektiren noktalarda var. Tuzla, Kartal sahil, Bostancı gibi. Bakalım göreceğiz.