
Proje kapsamında İstanbul Ulaşım A.Ş., IBM ve Vodafone firmaları ortak bir çalışma yapacaklarmış, çalışmaya kısaca değinmem gerekir ise İstanbul genelinde kapsamlı bir yolculuk analizi. Bu analiz nasıl yapılacak haberi tam detaylı okumadım ama işin içinde Vodafone olduğuna ve Vodafone firmasının abone sayısına bir atıf olduğuna göre bu en basit hali ile hatların izlediği güzergahların kayıt altına alınarak IBM in yapacağı özel bir yazılım ile çözümlenmesi olacak. Bu sayede hangi bölgeden hangi bölgeye yolculuk talebi var, bu talep esnasında hangi saatlerde yoğunluklar yaşanıyor, sıkışma noktaları hatta belki aktarma noktalarının tespitine dayanıyor olsa gerek, benim yaptığım tek çıkarım bu oldu. Bu işin mahsuru ne olabilir? Eğer düşündüğüm gibi bir sim izleme yöntemi ile yapılacak ise sim kullanıcılara yani abonelere bu konuda soru sorulacak mı? Yani takip edilmek istiyormuyum istemiyormuyum, bunun yasal boyutu ile ilgili tedbirler alınmıştır herhalde, sonuçta basit bir proje değil, işin içinde deneyimli firmalar var, hele ki bu konularda çatır çatır sözleşmeler yazan firmalar

Aslında aynı sistem yıllarca AKBİL üzerinden yapılabilirdi diye düşünüyorum (belkide yapılmıştır bilmiyorum) akbil ile kim nereden nereye gidiyor, nerede aktarma yapıyor gibi çözümler oluşturularak bir yolculuk analizi çıkartılabilirdi, şimdi gerçekten merak ettim acaba yapıldı mı hiç?
Neyse ben size linki ve birazda haberden alıntı vereyim, ilgisini çekenler yorumlasın.
http://www.haberturk.com/yasam/haber/74 ... acak-cozum
Asıl detay burada imiş;İstanbul Hareket Halinde” projesi ile İstanbul trafiğinin rahatlatılması hedefleniyor. İşte projenin detayları
IBM Türk ve Vodafone Türkiye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. işbirliğiyle başlatılan “İstanbul Hareket Halinde” projesi ile İstanbul trafiğinin rahatlatılması hedefleniyor.
İstanbulluların yolculuk alışkanlıklarının haritasını çıkararak, toplu taşıma ağlarını, bu verilerdeki yoğunluk, güzergah ve zaman dilimlerine göre yeniden düzenleyen “İstanbul Hareket Halinde” projesi ile yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanıyor.
Dünyada kendini ispatlamış bilişim ve iletişim şirketleriyle işbirliği sayesinde İstanbullulara daha iyi ulaşım hizmetleri sunmak üzere çalıştıklarını dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız şöyle konuştu: “Ulaşım A.Ş. olarak doğru ve yerinde verilmiş ulaşım kararlarıyla yolculuk sürelerini kısaltmak, yürüme mesafelerini azaltmak ve hizmet seviyelerini eşit şekilde dağıtmak üzere çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda minimum sürede, konforlu, herkese eşit hizmet seviyeli, doğru ücret politikalı, akılcı, hatları kolay öğrenilebilir, yaygın ve sıkışıklık etkilerinden arındırılmış bir toplu ulaşım hedefliyoruz. Vodafone Türkiye ve IBM Türk ile yaptığımız işbirliği bu hedefimize ulaşmak yönünde bizim için önemli bir yer teşkil ediyor.”
Çözümü, metro gibi sıkışıklık etkilerinden arındırılmış yüksek kapasiteli toplu ulaşım sistemlerinde aramak gerekir. Bir metro hattı 20 şeritli otoyol trafiğine eşit yolcu akımını taşıyabilir. Metro yatırımlarına karar verip yerini doğru belirlemek, geri dönüşlerini ve mali analizlerini doğru hesaplayabilmek için hem mevcut ulaşım alışkanlıklarının hem de gelecekteki taleplerin doğru tahmin edilmesi büyük önem taşır. Bu konuda İstanbul Ulaşım A.Ş.’de bir çok farklı ortamdan toplanan verilerin analiz çalışmaları yürütülmektedir. Vodafone Türkiye ve IBM Türk işbirliği ile yürüttüğümüz çalışma da bu kapsamda yer almakta ve İstanbullulara daha iyi hizmetle yatırımları doğru planlamayı ve İstanbulluların yolculuk kalitelerini arttırmayı hedeflemektedir.”
Eskiden 400-450 bölgeye bakılırken yeni sistemle 3000-3500 bölgeye bakılacağının bilgisini veren Yıldız, ‘’projenin devreye alınmasından itibaren vatandaş rahatlığı hissetmeye başlayacak’’ diye konuştu.
İstanbul hareket halinde projesi öncesinde anketler aracılığıyla verilerin toplandığını bildiren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, projenin sağlıklı bir analiz yapıp hayata geçirmek için yeterli olduğunu bielirtti. Timuray, 18 milyonluk abonesi olan bir temsiliyeti ve gerçek zamanlı bilgiyi içerdiğini ve oldukça yeterli bir veri tabanı olduğunu sözlerine ekledi.
Projenin Ekim 2011’de başlayan hareket verileri analizi aşaması Nisan 2012’de finalize edildi ve Vodafone’un mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla sağladığı verilerle İstanbulluların seyahat başlangıç-bitiş noktaları IBM tarafından geliştirilerek Ulaşım AŞ.’ye teslim edildi. Bu verilerin, toplu ulaşımı optimize etmek için Ulaşım A.Ş. tarafından işlenmesi ve İBB’nin rota ve elektronik kart verileriyle eşleştirilmesinin ardından İstanbulluların yaşam alışkanlıklarına daha iyi hizmet eden bir toplu taşıma stratejisi oluşturulması amaçlanıyor. Bu yolla, her gün trafikte uzun saatlerini geçiren İstanbulluların, yaşam alışkanlıklarıyla paralel toplu taşıma hizmetlerine yakınlaşmaları bekleniyor.