Viyana Toplu Taşımacılık sistemi denilince tabii ki
Otto Wagner ve Stadtbahn mimarisini atlamamak lazım tabii ben bunu şu anda detaylı anlatacak kapasiteye sahip değilim, ama geçenlerde bahsettiğimiz bir karakteristiği olan Alman mimarisininden fazlası ile nasibini almış ve ne olursa olsun halen korunmakta olan yapılardan oluşmaktadır, her ne kadar sadece yığma tuğladan inşaa edilmiş viyadükler ve bunları birbirine bağlayan paslı yeşil çelik konstrüksiyonlardan ibaret olarak görülsede aslında her bir istasyonda çok güzel işçilikler mevcut. Viyana toplu taşıma sistemi atılımını 1970 lerde gerçekleştiriyor, bu tarihlerde stadtbahn şebekesi metro olarak revize ediliyor, sanırım tamamı değil ama bir kısmı 3.ray şebekeli hale getiriliyor, bazı yerlerde orjinal tuğla duvarlı yer altı tünelleri halen kullanılırken bazı kesimlerde yeni tüneller ve köprüler inşaa edilerek sistem geleceğin gereklerine göre şekillendiriliyor.
Evet geleceğin gereklerine dedim çünkü aşağıda vereceğim resimler işte bizde sürekli eleştirdiğim şeyin ispatı olacak. İlk resimler Heiligenstadt Bahnhof, bu istasyon girişi 2007 yazında tadilatta idi, bugün gördüm ki koridorlar ve istasyon tamamen aslına uygun şekilde elden geçirilmiş, tek ilave teknoloji ve kesinliklede sırıtmayan bir teknoloji, sanırım Schnellbahn ve Regionalbahn işletmesi de AB olmanın gereğin EN standartlarında bir yönlendirme işareti çalışması yapıyor ve burada ilk uygulamalar yapılmış diyebilirim ve tam anlamı ile harika idi, tüm bu ışıklı tabelaların arasına elektronik sefer tarifeleride yoğun bir şekilde yerleştirilmiş, ayrıca anons sistemide yenilendiği için yapılan sesli anonslar mükemmel şekilde işitiliyor, bir diğer artı yeni yapılmış yürüyen merdivenler, gördüğünüz üzere eski bir yapıya yeni bir merdiven hiç sorun olmadan yerleştirilebiliyor.

Hep diyorum ya, önce yapmayı istemek sonra bunu bir plana dökebilmek bütün mesele bu.
Burada ise U2 istasyonunun yeni peron girişini görüyorsunuz, ne kadar geniş olduğunu görebiliyormusunuz, tamamen cam asansörlerde çıkarken hissettiğim düşme korkusu dışında hiç bir problem yaşamadım, bu bölgenin ilginçliği şu, normalde U2 nin Schottenring istasyonu ile U4 ün Schottenring istasyonu aynı idi, 2 peronlu 4 yollu bir işletme yapılıyordu, bunu ben Kirazlı eğer katlı ya da iki ayrı yapılı değilse böyle olabilir diye önermiştim, U2 trenleri orta yollara U4 trenleri kenar yollara giriyordu ve aktarma için illa ki üst kata çıkmak gerekiyordu, bugün geçerken burada bir gariplik gördüm peron olduğundan daha genişti, indim ve kısaca bir inceledim. U2 nin kullandığı bir yol tamamen kapatılarak perona katılmıştı, diğer yola da sadece tek yönden araç girişine bırakılmıştı. U2 istasyonu ise oldukça derinde bir kat aşağı yeniden inşaa edilmişti

evet mevcut hat ve istasyonun altına yeniden bir peron bloğu inşaa edilmişti. Bunu daha önce öz türkçe konuşan bir inşaat mühendisine sormuştum bir yerde de çok karıştığı ulaşım konularında cevap verememişti, demek ki yapılabiliyormuş. U2 hattının şu meşhur Stadyuma uzaması ile birlikte bu istasyonda yeni halinde açılmış. Dediğim gibi bunun bana ilginç gelen tarafı bu idi, mevcut bir istasyonun altına yeni tüneller ve yeni istasyon açmak, resim ise size sistemin ne kadar ileri düşünceli tasarlandığını gösteriyor, bu koridoru dolduracak kalabalık şu anda asla yok bu istasyonda ama ileride olabilir

bizim M2 hattının merdivenlerine isyanım işte bu yüzden.
Evet çok geniş bir koridor olmadığını söyleyebilirsiniz ama burası için büyük işte
Evet gelelim bunların dışında bir konuya tramvay

içinden ray geçen tramvaya bakalım
Evet burası bir tramvay durağı, tabii tersten çektiğim için pek anlamlı olmadı binen insanları görmeyince inandırıcı gelmiyor ama burada yoğun tramvay trafiği olduğu için doppel denilenlerden daha büyük bir durak ihtiyacı var, onun için durağın başı biraz önce kalıyor ve araçlar burada duruyor,

normalde o yoldan bu tarafa tramvay geçmiyor ama yolun bu şekilde duruyor olması o tramvayın içinde otururken garip bir his veriyor, acaba üstümüze tramvay gelirmi gibi

İşte durak tabelasının kırmızı direği solda

ve arkada bir durak daha var, ray çok olunca adamlar ne yapacağını şaşırıyor.