Daha önceki mesajlarda bahsetmiş olduğum yeni Hauptbahnhof inşaatının seyredilmesi amacı ile inşa edilen ahşap kulenin açılışı Perşembe günü yapıldı. 4,2 milyon euroya mal olduğu söylenen kule bildiğim kadarı ile Avrupa' nın en yüksek ahşap kulesi, aslında bir ara sadece bu kule ile ilgili bir inceleme yazısı yazmayı düşünüyorum. Her ne kadar bahnhof inşaatının seyri için yapıldığı söylensede bulunduğu konum itibari ile bir dürbün ve iyi bir fotoğraf makinesi ile tüm Viyana' yı çok iyi şekilde görüntülemek mümkün.
Ben açılış günü gidemedim ama bugün gittim fakat kuleye çıkamadım, çünkü asansörler arızalıydı ve benim bulunduğum süre içerisinde çıkışa izin vermediler, zaten yaklaşık 30 kişilik bir kuyruğu beklemekte istemedim

bu arada herhalde kulenin üstündekiler de merdivenleri inmeye üşendikleri için uuzuuuunca bir süre dikizleme şansı elde ettiler. Tabi açıldığının 2. gününde böyle ...tan bir arıza hoş olmadı bana göre, bakalım yarın gazetelerde neler yazarlar. (4,2 milyon ve çalışmayan asansörler)

Mahsur kalmış vatandaşlar

şaka canım mahsurluk bir durum yok isteseler merdivenler ile inebilirler.
Bu arada kule ile ilgili sayfaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.hauptbahnhof-wien.at/de/bahnorama/index.jsp
Toplam 1000 küsur metrekare alan varmış, kulenin hemen yanındaki fuayede buna dahil, orada alt kata bir kafeterya yapmışlar, birinci katta ise fuaye bulunuyor, burada bence güzel bir tanıtım alanı oluşturmuşlar, pek çok interaktif uygulama mevcuttu gayet hoşuma gitti, aşağıda resimlerini verip kısaca bahsedeceğim.
Girişten görüntüler:
Tanıtım alanından görüntüler:
Birazda interaktif aletleri gösterelim:

Bahnhof a ulaşım ve neden inşa edildiği ile ilgili tanıtım materyalleri

Bu alet çok hoşuma gitti, orada çeşitli ses kaynaklarının desibel değerleri var, bu sesler 25m uzaklıktan duyulacak şekilde orada gördüğünüz kulaklıklardan veriliyor, istediğinize tıklayarak sesi dinleyebiliyor ve anlatımı takip ediyorsunuz, yakın planda çekmiştim bir ara yüklerim.

Küçük bir meraklı bir trenin bakım süreci ile ilgili interaktif sunumu kurcalıyor

Sağda kalan koltuk size bir RailJet treni ile yolculukta sunulan oturma konforunu göstermek amaçlı, soldaki ekran ise yine Hauptbahnhof a ilçelerden nasıl ulaşılacağını seçerek görmenizi sağlıyor

Bu dedeler de o kapalı kutu içerisinde bu inşaat ile ilgili yapılmış 3D sunumu izliyorlar, gerçekten güzeldi, katener direkleri kafama çarpacak sandım

gerçi ben uyuzum buna moda oldu, herşeyin 3D sini illa yapacaklar

Son olarak Hauptbahnhofun 24 saatinin simulasyonu, bu ekranda her bir satırda gördüğünüz gibi farklı araçlar var, oradaki saat tabii ki hızlı bir şekilde ilerliyor ve izleyicilerde bu gardaki ulaşım sirkülasyonunu izlemiş oluyorlar, günde 1000 trenin geçiş yapacağı belirtiliyordu, ben buna tramvay, metro ve banliyö trenlerininde dahil olduğunu düşünüyorum aksi mümkün değildir çünkü
Son olarak elimde kalan bir kaç kare

Birinci kattan inşaat alanına bir bakış

Ahanda kuyrukta bekleme meraklıları, bir de kağıt imzalatıyorlardı. Ne için olduğunu bilmiyorum ama turnikeden geçiliyor zaten istatistik tutuyorlardır, bir ihtimal güvenlik ile alakalı olabilir, yani riski alıyorum gibi bir şey. Çünkü orada bir tabelada merdiven ile çıkmanın serbest olduğu ama tüm riskin kişilerin kendisine ait olduğuda yazıyordu, yani keyfin bilir, bir yerine bir şey olursa sağlık sigortan ödesin beni ilgilendirmez tavrı.

Bu da turnike kısmındaki tabela, sizinde anladığınız üzere, aynı anda kaç kişinin yukarıda olabileceği, kalan çıkabilecek kişi sayısı, kulenin kapalı olduğu uyarıları falan.
Kulenin üst kısmında 2 adet platform var, yine bir uyarı yazısında üstteki küçük platforma bir seferde sadece 3 kişinin çıkabileceği ve yukarıda yapılmaması gerekenler yazıyordu, bunlar arasında emir mahiyetinde bir rica ile 15 dk. dan fazla kalmayarak ziyaretçilere saygı gösterin gibi bir şeylerde var, artık ne kadar doğru anladıysam
Artık gerisi kulenin üstüne çıkınca, havalar bozmadan çıkmam lazım bir de emanet iyi makine bulmam lazım tabiiki.