Klasik yerli otomobil denince benim aklıma Anadol'un bütün modelleri,Renault 12 serisi ve Murat 124 ve 131 gelir.Yahu bunların neresi klasik,bizim ilçede yeni araba yok ki,olan zaten bu markalar diyenlerimiz olduğunu duyar gibiyim,ama artık en az 20-25 seneyi dolduran bu modellere bence klasik denmeli.
Bu başlık altında da bu modellerle ilgili resimlerinizi, broşürlerinizi, anılarınızı,teknik konuları paylaşıp tartışabiliriz.
Ben bu başlığa bu klasik saydığım otomobiller içerisinde en yaygın olarak kullanılan Renault 12 ile başlamak istiyorum.Benim hiç Renault markalı arabam olmadı.Ama çeşitli vesilelerle oldukça fazla süreler kullanma şansım oldu.
İlk seri Renault 12'ler TL (Halk tipi),TS (Lüks tipi) ve SW (Station Wagon) modelleriyle üretildiler.Daha sonraki yıllarda GTS (Klimalı ,renkli camlı ve iyice lüks tip),TX (1400 cc )ve Toros olarak çeşitlendirildi.
Genel Renault 12 özelliklerini sıralayacak olursak;bence en büyük özelliği bir traktörün girebileceği her çeşit yola ve rampaya ve hatta araziye Renault 12'nin rahatlıkla girebilmesidir.Ön düzeninin çok sağlam,kaporta yapısının da zor çürümesi bir diğer özelliğidir.Kapıları üretildiği yıllarda yaygın olarak kullanılan Amerikanlar kadar hatasız kapanır.Yakıt sarfiyatındaki cimriliği,nispeten geniş iç ve bagaj hacmi de ilave özellikleridir.
Kışın donduran cılız kaloriferi ile Çorum'daki radyatörcüleri ilave Renault 12 kaloriferi yapımından bu gün Dünya'nın sayılı kombi üreticilerinden biri haline getirerek ekonomimize büyük katkı sağlayan da yine Renault 12 dir.
Rölantide çalışırken çıkardığı titreşimle insanı beyin hücrelerine kadar titreten,uzun yolda direksiyona verdiği bu titreşimi kollardan tüm vücuda yayarak yolculuk bitiminde dayak yemişten beter hale getiren de yine bu otomobildir.
Eksi yönleri diğer iyi özelliklerinden çok aşağıda kaldığı için bence Renault 12 yine de bütün modelleriyle Türkiye'de bir efsane olmuştur.Hatta bu otomobilin Güney Amerika'da arazi taşıtı olması için tasarlandığı gibi de bir takım haberler o zamanlar yayılmıştı.
Aşağıya kendi arşivimden ve http://www.fedrelandsennen.no/amcar/oldart2.html sitesinden bulduğum Renault 12 TL broşürlerini yükleyerek hatıralarınızı tazeliyorum.

Herkese selamlar...