Bence mukaisesi çok zor bunun. Çünkü ilk bakışta İstanbul'da bir bilet daha ucuz gibi görünüyor, Freiburg'ta kentiçi 2,10 , kent etrafına, 2 zon 3,60 , 3 zon ise 5,10 . Küçücük şehir, çok pahallı. Berlin'de ise, büyük şehir, kısa bir mesafe için 1,40 ödenir, iki zon için içte 2,30 , dışta ise 2,70, üç zon için de 3, ödenir.
Ammmaaa
tek bir bileti kim alır ki? Tesadüfen yolu düşen. Turist belki belki. Asıl önemli olan biletler çoklu biletler, 24 saatlik, 3 günlük ve haftalık biletler ve aylık biletler. Kısaca onlara bakalım, aylık Freiburg üç zon 47, . Aylık Berlin iki zon içte 74, , dışta 75, , üç zon 91, , bütün Berlin ve Brandenburg eyaletleri (o da var, alanı tabiîki çok büyük) 180, .
Şimdi hangisi daha ucuz veya pahallı? Ben mayıs 2009'da İstanbul'da 10 günde 200300, TL harcadım, haftalık, günlük, hiçbir şey yoktu, oraya bir bilet, şuraya iki, bir de üç, yani zıkkım gazozu! Biz hem kendimizle, hem gelen insanlarla İstanbul'da alay ediyoruz!
İzmir'in 2005 hâlini biliyorum sadece, bir kentkartla gezmiştik, 10 gün sanki daha mantıklıydı, ama yine de, İzmirli olmayan biri, pat diye bir zaman bütçesine göre bilet alamıyordu, o fazla modern bir yaklaşım oluyor. Öte yandan, sanırım, Türkiye'deki en modern toplu taşım İzmir'de, 24 saat servis.
Bu hesaplara bir de şunu katmalı, insanların hayat standardı ne? Almanya, bilirsiniz, değişik eyaletlerden oluşuyor, burada iki eyalet arası bile korkunç fark olabilir, kuzeydoğuda insan ayda 800, ile yaşayabilirse, güneybatıda 1200, ile zorlanabilir. Freiburg'ta meselâ bir çift için normal bir daire 900, ile 1400, kira ister, Berlin'de öyle bir apartmanı 400, 'ya da bulmak (zor ama) mümkün. İsviçre'de hayat çok pahallı, ama burada 1200, kazanan, gidip orada onun yerine 4000, ile 6000, CHF kazanıyor (yaklaşık 2700, ile 4000, arası). Yani oradaki hayat için normal para; oraya gidip kazanan, sonra yine buraya dönüp oturanlar için korkunç para). Ama o pahallı İsviçre'de toplu taşım Almanya'dan çok, ama çok daha ucuz, Fribourg'ta bir bilet 1,40 CHF idi bir kaç yıl evvel, 1, 'dan az.
Kısacası, İstanbul meselâ, ne kadar güzel olursa olsun, medeniyet açısından, sistem açısından insanlar hayvan sürüsünden beter yaşatılıyor bu konuda. Bu çok yazık, ama öyle.